Loading...
Skip to main content

Krvácení z nosu: jak ho efektivně zastavit a kdy vyhledat pomoc

Přehled obsahu

S epistaxí neboli krvácením z nosu se v životě setkal snad každý. Spustit se může z celé řady důvodů a většinou kvůli ní není nutný zásah lékaře. Nedaří-li se však krvácení zastavit, nebo přichází-li opakovaně, může být příznakem některého vážnějšího problému. V takovém případě je namístě navštívit odborníka a pátrat po příčině, kterou může být například porucha krevní srážlivosti.

 

Tři kroky k rychlému zastavení

Dojde-li k tomu, že se vám, nebo někomu v okolí spustí krvácení z nosu, prioritou je pokusit se ho co nejdříve zastavit. K urychlení může pomoci následování několika jednoduchých kroků – stisknutí nosních křídel k sobě po dobu minimálně 3 minut, poloha vsedě v mírném předklonu a přikládání studených obkladů na zátylek a kořen nosu. Krev v ústech je pro prevenci zvracení nutné nepolykat, ale vyplivovat ven.Epistaxe by měla do několika minut sama odeznít. Pokud se zastavit nedaří, navštivte svého lékaře, nebo vyhledejte nejbližší pohotovostní službu.

 

Důvod je většinou banální

Teprve po zastavení krvácení je na řadě pátrání po možné příčině, většinou se ale nejedná o nic vážného. K epistaxi dochází nejčastěji v přední části nosu, kde se nachází bohatá cévní pleteň. Pokud se nosní sliznice překrví, může dojít  k prasknutí některé z nosních cév a spustí se krvácení. Často se tak stává při smrkání nebo kýchání v důsledku nachlazení, rýmy nebo alergie.Další příčinou krvácení z přední části nosu může být úraz, nasální aplikace drog nebo poškození například při nešetrném čištění.

 

V případě opakování navštivte ORL

Pakliže k epistaxi dochází opakovaně, je třeba zpozornět. Dospělí do 50 let se s ní většinou potýkají zřídka, typičtější je hlavně pro starší ročníky a děti. Pro kohokoli však platí, že pokud krvácením z nosu bez zřejmého důvodu trpí často, měl by bezodkladně navštívit specialistu ORL. Ten nejprve provede kompletní anamnézu a následně nos prohlédne endoskopem. V případě, že tímto způsobem příčinu neodhalí, přichází na řadu další vyšetření. Po stanovení diagnózy je třeba zaměřit se vždy především na léčbu daného onemocnění.

 

Příčin častého krvácení může být několik:

  • U dětí může ke krvácení z nosu docházet například v důsledku vrozených poruch krevní srážlivosti. Pokud dítě trpí opakovaným krvácením z nosu, mělo by být kromě specialisty ORL vyšetřeno také hematologem. Může se jednat o první příznak obvykle vrozené poruchy krevní srážlivosti.
  • U starších dospělých dochází k epistaxi většinou v důsledku užívání preparátů na ředění krve (Anopyrin, Warfarin apod.) nebo léků na zlepšení prokrvení (vasodilatantia).
  • Kdokoli, nehledě na věk, se může s krvácením z nosu potýkat v důsledku rozšířených žilek na sliznici nosní přepážky. K odstranění tohoto problému je většinou nutné podstoupit drobný chirurgický zákrok –elektrokoagulaci pinzetou, nebo chemokauterizaci (poleptání dusičnanem stříbrným).Potíže s krvácením se však často vrací, mnohdy tak bývá nutné tyto zákroky opakovat.
  • V krajních případech může být opakované krvácení z nosu průvodním jevem některého vážnějšího onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, ateroskleróza, nádor, ale i selhávání důležitých orgánů (například jater a ledvin). 
Autor

MUDr. Kateřina Pinterová    

Keywords: krvácení z nosu, zastavit, pomoc, krvácení, kroky, rychle, léčba, příčina, běžné, nachlazení, kýchání, děti, dospělí, opakované, časté, vážné, důvody, konzultace, odborník, vyšetření, diagnóza, léčba, příčina, děti, poruchy, hematolog, starší dospělí, léky, rozšíření, chirurgický zákrok, elektrokoagulace, chemokauterizace, opakování, základní, podmínky, vysoký krevní tlak, ateroskleróza, nádor, selhání orgánů

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří