Loading...
Skip to main content

Nejen alkohol. Na zdraví jater má vliv i nezdravá strava

Přehled obsahu

Játra jsou vzhledem ke své komplexní funkci v organismu velmi zatěžovaným orgánem. Pokud jim nad rámec jejich práce „přidáváme“ další závaží, přestávají pracovat tak, jak mají. Kromě alkoholu jim dává zabrat například nezdravé stravování, které je aktuálně jedním z nejčastějších důvodů, proč tento orgán onemocní. Pomůže předejití poruše funkce jater užívání ostropestřce? Především byste měli dodržovat zdravý životní styl a pravidelně podstupovat vyšetření jaterních enzymů.

 

Játra si můžeme představit jako laboratoř lidského těla, ve které se odehrává velké množství procesů. Čistí se v ní organismus od toxických látek, vyrábí žluč, která je důležitá pro trávení tuků, dochází k regulaci hladiny cukru v krvi nebo převodu živin na energii. Přestože má tento největší orgán v těle relativně velkou rezervní kapacitu, vůči každému podnětu je velmi citlivý a při větší zátěži může přestat stíhat svou práci.

 

Škodí alkohol i nezdravá strava

Stále platí, že k přetěžování, a tedy následnému poškození jater, dochází mnohdy z důvodu nadužívání alkoholu. Jedním z nečastějších současných důvodů onemocnění jater je ale nadměrný příjem stravy bohaté na živošičné tuky a jednoduché cukry. Kvůli nedostatku pohybuje nejsme schopni energii získanou takovým stravováním zužitkovat, ta se pak ukládá v játrech v podobě tukových kapének a může zpomalit jejich funkci a způsobit i nevratné poškození.

 

Ostropestřec až při potížích

V poslední době se za účelem podpory správné funkce jater rozmohl trend užívání ostropestřce a dalších potravinových doplňků. Pokud dodržujete zdravý životní styl, jejich užívání je pro vás zbytečné, smysl mají až při zaznamenání problému. Ostropestřec má sice ochranné účinky na jaterní buňku, jde však spíše o pomocný lék. Účinná látka silymarin, která je v něm obsažená, se doporučuje užívat až při zvýšených jaterních testech spolu se změnou stravovacích návyků a důsledným vysazením alkoholu.

 

Na jaterní testy každý rok

S ohledem na to, jak moc jsou játra současným životním stylem zatěžována, je pro předejití rozvoje onemocnění ideální absolvovat jejich preventivní vyšetření každý rok. Test, při kterém se zkoumá hladina jaterních enzymů ALT, AST, GGT a bilirubinu, však není standardní součástí preventivních prohlídek. Lékař vyšetření jater předepisuje v případě, že má podezření na již rozvinuté onemocnění či pokud máte k onemocnění jater dědičný sklon, trpíte cukrovkou, dlouhodobě užíváte nějaké léčivo nebo se často vystavujete škodlivým vlivům. Pakliže tedy například pijete alkohol, býváte v kontaktu s toxickými látkami nebo holdujete nezdravé stravě, nezapomeňte to svému lékaři při prevenci zmínit.

Zdraví svých jater si ale můžete hlídat i z vlastní iniciativy. O jejich vyšetření lze požádat za poplatek, a to buď u lékaře nebo bez objednání v odběrových pracovištích SYNLAB. Za test jaterních enzymů zde zaplatíte necelých 200 Kč. Objednání je možné i pohodlně online na www.eshop-synlab.cz.

 

Výsledky posoudí lékař

O výsledcích vyšetření jaterních testů vždy informujte svého lékaře. Pakliže vyjdou zvýšené, provede další vyšetření, většinou ultrazvukové, čímž zkontroluje, jestli jsou játra morfologicky v pořádku a zda v nich není například nějaké ložisko. S velkou pravděpodobností vám rovněž doporučí úpravu životního stylu, tedy vynechat alkohol, snížit kalorický příjem a obecně zlehčit jídelníček. Pokud se jaterní testy po těchto změnách časem nezlepší, je třeba začít pátrat po příčině.

 

Opatrně s paracetamolem

Pokud jste po nemoci, jaterní testy absolvujte až s odstupem alespoň dvou týdnů od odeznění. Stav jaterních enzymů může totiž onemocnění, ale i užívání léčiv dočasně ovlivnit. Je třeba si uvědomit, že léky jsou pro játra toxické, obzvlášť pak ty s obsahem paracetamolu, které mohou být ve vysokých dávkách velmi nebezpečné. Při léčbě viróz je tak třeba si jeho obsah v léčivech hlídat. Kombinace více preparátů s různým obchodním názvem, avšak stejnou účinnou látkou, může vést k předávkování a závažnému postižení jater až s fatálními následky.

Autor

MUDr. Kateřina Pinterová    

Keywords: Játra, Zdravá strava, Prevence onemocnění jater, Alkohol, Odběrová místa, Testování jaterních enzymů, Ostropestřec, Jaterní testy, Vyšetření jater, Zdravotní rizika alkoholu, Potravinová intolerance, Funkce jater, Toxické látky, Zdravý životní styl, Jaterní onemocnění

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří