Loading...
Skip to main content

Předsevzetí má často za cíl zlepšení vitality. Opomíjíme však prevenci

Přehled obsahu

Jíst zdravě, shodit nějaká ta kila navíc nebo začít sportovat. Cílem novoročních předsevzetí je často zlepšení kondice nebo změna životního stylu za účelem podpory zdraví. Málokdo při nich ale pomyslí na jeden z nejzákladnějších předpokladů pro zachování vitality – prevenci. Jak vyplynulo z loňského průzkumu společnosti SYNLAB, téměř polovina Čechů vůbec netuší, na jaké preventivní prohlídky má nárok a ke kterým lékařům by měla pravidelně docházet. Je-li lepší péče o zdraví i vaším plánem do nového roku, nezapomeňte si prevenci zařadit na seznam úkolů. Osvěžte si s námi, na co přesně máte nárok a jaké screeningové novinky přinese rok 2024.

 

Čím dříve, tím lépe

Každý pátý Čech na prevenci nechodí z důvodu obav z odhalení nějakého onemocnění. Účelem prohlídek je přitom právě časné objevení případných skrytých potíží. Čím dříve se na ně přijde, tím větší je šance na úplné vyléčení. Vzhledem k pokrokům v medicíně je již dnes možné uzdravit se i z některých druhů rakovin či kardiovaskulárních onemocnění, musí být ale odhalené včas. Ve chvíli, kdy se skryté nemoci začnou projevovat navenek, může být jejich léčba již velmi komplikovaná. „Mnoho lidí si neuvědomuje, že ačkoliv na svém těle nepozorují přílišné změny či zdravotní problémy, neznamená to, že se nemohou potýkat s vážným onemocněním. Řada z nich je bezpříznaková a projeví se až ve vážném stádiu. Následná snaha o rychlé vyléčení dlouhodobě zanedbávaného problému je poté mnohem méně účinná a nese s sebou následky,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB.

 

Prevenci si hlídejte sami

Necelá třetina Čechů spoléhá na to, že je k preventivní prohlídce lékaři aktivně vyzvou, není to však jejich povinností. Myslet na své zdraví je zodpovědností každého z nás. Seznam vyšetření, která byste měli preventivně absolvovat, si můžete u svého lékaře nebo zdravotní pojišťovny průběžně ověřovat. Přesný přehled na míru vašemu věku vám poskytne také kalkulačka na webu zdravínároda.cz.

 

Připomenutí doporučené prevence

  • Od 18 let má každý jednou za dva roky nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře. Na tu je potřeba přinést vzorek ranní moči za účelem základního chemického vyšetření pro odhalení případného rozvoje cukrovky či problémů s močovými cestami. Dvakrát do roka mají dospělí nárok na prevenci u stomatologa a ženy jednou ročně na návštěvu gynekologa, jejíž součástí je screening karcinomu děložního hrdla (cytologické vyšetření).
  • V 18, 30 a následně každých deset let je součástí preventivní prohlídky také vyšetření krve, ze které se zjišťuje, jak je na tom pacient s hladinou cholesterolu. V 18, 30, 40 a poté každé dva roky je v krvi sledována také hladina cukru.
  • V 35, 45 a od roku 2024 nově též v 55 letech smí ženy v případě negativního výsledku cytologie požádat o vyšetření na přítomnost HPV, které slouží jako prevence rozvoje rakoviny děložního čípku.
  • Od 40 let a následně každé 4 roky je součástí prohlídek také vyšetření EKG, které slouží pro předejití kardiovaskulárním chorobám.
  • Ženy mají od 45 let každé dva roky nárok na mamografické vyšetření prsu. V případě genetického předpokladu či zaznamenání rizikových faktorů je doporučeno prohlídku pravidelně podstupovat již od 25 let.  
  • Pacientům ve věku od 50 do 55 let se každý rok provádí test okultního krvácení za účelem případného včasného záchytu rakoviny tlustého střeva. Od 55 let se interval zvyšuje na dva roky. Toto vyšetření je možné nahradit jednou za deset let endoskopií střev.
  • Od 50. roku věku by pacienti trpící diabetem, vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními komplikacemi měli každé 4 roky docházet na vyšetření funkce ledvin.

 

Dva nové screeningy

Dle informací sdílených Ministerstvem zdravotnictví přibydou od ledna 2024 na seznam doporučených preventivních vyšetření dva nové screeningy. Muži po padesátce budou mít nově hrazené vyšetření PSA neboli prostatického specifického antigenu. Jedná se o krevní test sloužící pro včasné odhalení rakoviny prostaty. „Jak vyšlo najevo z našeho průzkumu, většina mužů prevenci rakoviny prostaty zanedbává z důvodu obav z rektálního vyšetření. Hrazený test PSA, který se provádí z krve, tak může být cestou, jak na prevenci přivést více mužů, odhalovat případné nádory včas, a snížit tak úmrtnost na toto onemocnění v populaci,“ říká RNDr. Libor Staněk, genetik z laboratoře SYNLAB.

Těhotné ženy pak budou moci v prvním trimestru nově absolvovat screeningový test funkce štítné žlázy. Ten je důležitý pro případné odhalení a léčbu nesprávné funkce tohoto orgánu, která může mít negativní až fatální vliv na vývoj dítěte.

 

Vyšetření si můžete i zaplatit

Loňský průzkum společnosti SYNLAB k prevenci také ukázal, že za nízkou návštěvností ordinací stojí často časová tíseň pacientů. Pokud se ordinacím vyhýbáte z důvodu obav ze zdržení, určitý přehled o svém zdraví můžete nabýt díky preventivním krevním testům, které lze absolvovat bez čekání a objednání v odběrových pracovištích laboratoří. Balíček zahrnující veškerá základní preventivní měření, jako je hladina cholesterolu, ověření funkce jater a ledvin nebo hladina cukru v krvi, koupíte přímo na místě, nebo pohodlně na e-shopu laboratoří SYNLAB www.eshop-synlab.cz. Zaplatíte za něj necelých 300 Kč. Výsledky vyšetření je ale vždy ideální konzultovat alespoň elektronicky se svým lékařem.

Pokud chcete mít o svém zdraví komplexnější přehled, kromě základního balíčku preventivních testů si můžete na vlastní náklady ověřit také mnoho dalších parametrů. „Test hladiny vitamínu D vás informuje o tom, zda ho má tělo dostatečnou zásobu, nebo byste ho měli začít organismu doplňovat. Přehled o hladině železa v krvi vám pomůže odhalit problémy s únavou nebo předejít chudokrevnosti. Vyšetření hladiny protilátek zase poskytne informaci o tom, zda jste dostatečně chránění před nemocemi, jako je tetanus, spalničky, klíšťová encefalitida či žloutenka,“ přibližuje MUDr. Pinterová. Tato a další vyšetření nejsou součástí preventivních screeningových programů. Lékaři je předepisují až v případě podezření na konkrétní onemocnění, tedy jako diagnostický nástroj.

Vyznejte se v pojmech – screening vs. diagnostika

Screening a diagnostika jsou pojmy, které se mezi sebou často zaměňují, nebo je jejich význam považovaný za totožný. Společné mají to, že jsou prováděné stejnými postupy – v obou případech se jedná o nějaký typ nebo soubor vyšetření. Liší se ale jejich účel. „Screeningové vyšetření je takové, které se provádí preventivně u bezpříznakových pacientů za účelem odhalení případného skrytého problému. Diagnostika má naopak za úkol objasnit původ zdravotních potíží pacienta. Nazýváme tak proces, kdy se již potýkáme s nějakými příznaky a potřebujeme označit, jaké onemocnění je způsobuje, abychom mohli nastavit adekvátní léčbu,“ uzavírá MUDr. Kateřina Pinterová z laboratoře SYNLAB.  

Autor

MUDr. Kateřina Pinterová    

Keywords: novoroční předsevzetí, prevence zdraví, preventivní prohlídky, screeningová vyšetření, zdraví a prevence, vitality a zdravý životní styl, zdravotní péče a prevence, preventivní krevní testy, novinky v prevenci, časná detekce onemocnění, preventivní péče o zdraví, screening rakoviny prostaty, screening štítné žlázy, včasná diagnostika a léčba, prevence rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, hladina cholesterolu a cukru v krvi, e-shop SYNLAB, výsledky preventivních testů, kalkulačka zdravínároda.cz, preventivní opatření a zdraví

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří