Loading...
Skip to main content

Protilátky z očkování nevydrží věčně. Prověřte si jejich sílu z krve

Přehled obsahu

Infekční onemocnění, jako jsou spalničky, záškrt, tetanus nebo žloutenka, zůstávají i v moderní době závažnými hrozbami pro zdraví. Přestože pravděpodobnost setkání s nimi může být relativně nízká a neustále se zdokonaluje i léčba, následky nákazy mohou být i dnes fatální. K eliminaci rizika onemocnění přitom stačí mít pod kontrolou stav svých protilátek, které jsou klíčovým indikátorem ochrany. Pochybujete-li nad tím, zda jste vůči infekčním nemocem dostatečně imunní, změřte si hladinu protilátek z krve.

 

Nízká kolektivní imunita

Ještě nedávno to vypadalo, že se nám díky vysoké proočkovanosti populace podařilo výskyt většiny závažných infekčních onemocnění snížit na minimum. V posledních letech se však některá z nich opět objevují ve větší míře. Dle Světové zdravotnické organizace se výskyt spalniček vloni v Evropě zvýšil 45krát. V České republice se letos mimo jiné potýkáme se zvýšenou incidencí záškrtu. Návrat výskytu těchto onemocnění a jejich následné šíření je zapříčiněnénedostatečnou hladinou protilátek v populaci neboli nižší kolektivní imunitou. Kromě toho, že dnes určitá část populace očkování odmítá, mnoho dospělých lidí zapomíná, že protilátky z těla postupně vyprchávají, a ochrana po vakcinaci tak není celoživotní.

 

Nedílná součást obranyschopnosti

Rozeznávat a ničit choroboplodné zárodky, které proniknou do našeho organismu, je jeden z hlavních úkolů našeho imunitního systému. Na tomto ochranném procesu se podílí imunita vrozená, kterou tvoří buněčný a humorální systém, a imunita získaná. Nedílnou součástí imunity získané jsou protilátky neboli obranná paměť proti konkrétnímu mikrobu, se kterým se jedinec setkal.

 

Role protilátek IgG

Protilátky se podle stavby svých molekul dělí až do pěti tříd – IgG, IgA, IgM, IgD a IgE. Chceme-li se zaměřit na dlouhodobou ochranu organismu, zajímají nás protilátky IgG. Při vniknutí choroboplodného zárodku do těla dochází k aktivaci imunitního systému a produkci protilátek, které se podílí na jeho likvidaci. IgG protilátky přetrvávají v plazmě a při opakovaném setkání s patogenem navozují rychlou imunitní odpověď.

 

Dva způsoby získání protilátek

Dlouhodobé ochranné protilátky IgG může organismus získat dvěma způsoby – přirozeně, nebo uměle. Přirozeně se protilátky vytváří při prodělání infekce. Ty jsou vysoce specifické a u některých onemocnění, jako je klíšťová encefalitida, přetrvají v organismu celý život.

Druhý způsob tvorby dlouhodobých protilátek je očkování. Vakcinací se do těla ve velmi malých dávkách vpravuje výrazně oslabený patogen daného onemocnění, který v organismu navodí protilátkovou odpověď. Očkováním však nelze navodit stejně velkou tvorbu protilátek jako při prodělání nemoci, ochrana po něm tak přetrvává výrazně kratší dobu.Pakliže se patogen organismu časem nepřipomene, vyprchá imunita úplně.

 

Proti čemu se povinně očkuje?

Vzhledem k tomu, že prodělání některých infekčních onemocnění může být životu ohrožující, jediná cesta, jak proti nim náš organismus naučit obraně, je právě podstoupení vakcinace. V České republice máme očkování rozdělená na povinná a dobrovolná. V rámci těch povinných procházíme vakcinací proti devíti onemocněním. Kromě výše zmíněných k nim patří také například příušnice, černý kašel nebo zarděnky. Mezi ty dobrovolné patří vakcinace proti klíšťové encefalitidě nebo chřipce.  

 

Ochrana nevydrží věčně

Přetrvání protilátek po očkování je ovlivněno řadou faktorů, jako je zdravotní stav, věk očkovaného, ale také typ vakcíny. Nelze proto s jistotou plošně říci, jak dlouho ochrana proti určité infekci v těle přetrvá. U spalniček to může být 20, ale i méně, nebo naopak mnohem více let. Každý organismus je jiný, a proto i protilátková odpověď je vlastní každému jedinci v různé síle a délce.

 

Očkování si hlídejte sami

Během období, kdy je dítě v pediatrické péči, dochází k jeho pravidelnému přeočkování podle očkovacího kalendáře, který se řídí doporučeními České vakcinologické společnosti. V dospělosti už si však platnost jednotlivých očkování musí hlídat každý sám. Mnoho lékařů na potřebu přeočkování své pacienty upozorňuje, kontrola dodržování intervalů však není jejich povinností. Část populace navíc na prevenci ke svému praktikovi vůbec nedochází, a lékař tak nemá ani možnost takové pacienty o nutnosti přeočkování informovat.

Na svého lékaře se v ohledu kontroly intervalů přeočkování dle březnového průzkumu agentury Ipsos pro společnost SYNLAB1 spoléhá přes 30 % lidí. Dalších 7 % neřeší platnost vakcinace vůbec. Přes tři čtvrtiny respondentů pak netuší, zda mají stále platné očkování proti spalničkám nebo žloutence, ačkoli90 % dotázaných považuje ochranu proti infekčním onemocněním za důležitou.

 

Sílu ochrany prověří vyšetření

Ať už jde o povinná, nebo dobrovolná očkování, informaci o tom, zda máte proti konkrétnímu onemocnění od poslední vakcinace stále dostatek protilátek, vám dá krevní test. Dle stavu naměřených protilátek lze pak učinit rozhodnutí o potřebě přeočkování.

Kontrola přeočkování však nemusí být jediný důvod, proč si hladinu protilátek v krvi nechat změřit. Více než polovinu klientů společnosti SYNLAB, kteří toto vyšetření někdy podstoupili, k tomu vedla zhoršená epidemiologická situace. Další si chtěli hladinu protilátek ověřit z důvodu těhotenství nebo cestování do zemí s vyšším výskytem určitých onemocnění.

 

V dubnu za zvýhodněnou cenu

Vyšetřeníhladiny IgG protilátek lze podstoupit za poplatek u lékaře nebo například v odběrových pracovištích laboratoří SYNLAB. Test, kterým prověříte svou dlouhodobou ochranu proti záškrtu, spalničkám, tetanu, žloutence nebo klíšťové encefalitidě, lze předem objednat i pohodlně online na
e-shopu. V rámci projektu Zdraví národa, který má za cíl podpořit povědomí o důležitosti ochrany proti infekčním onemocněním v populaci, budou v SYNLABu v průběhu celého dubna některá vyšetření hladiny protilátek dostupná za zvýhodněnou cenu 99 Kč*. Více informací na www.eshop-synlab.cz.

 

Existují výjimky

Jsou onemocnění, u kterých hladinu protilátek za účelem prověření dlouhodobé ochrany z krve změřit nelze. U černého kašle nebo například COVIDu-19 neznáme protektivitu protilátek, a tudíž nelze stanovit, jaká naměřená hladina je pro dlouhodobou ochranu dostatečná. Platí ale, že přítomnost protilátek může zabránit těžkému průběhu onemocnění.

 

1Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos
*Ke každé objednávce je jednorázově účtována položka za odběr krve (48 Kč) a separaci séra (21 Kč)

Autor

Gabriela Semelová    

Keywords: protilátky z očkování, infekční onemocnění, ochrana před infekčními nemocemi, kontrola hladiny protilátek, kolektivní imunita, protilátky IgG, očkování a jeho účinnost, dlouhodobá ochrana organismu, přeočkování a jeho důležitost, vyšetření hladiny protilátek SYNLAB, epidemická situace a hladina protilátek, zvýhodněná cena vyšetření hladiny protilátek, projekt Zdraví národa, hladina protilátek a ochrana proti nemocem, výjimky v měření hladiny protilátek

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří