Loading...
Skip to main content

Zkřížené alergie: když tělo zaměňuje alergeny

Přehled obsahu

Přijdete-li na alergologii s problémy po požití jablka a odejdete s diagnostikovanou alergií na břízu, neblouzníte ani vy, ani váš lékař. Přesně to se může stát, pokud se u vás projeví takzvaná zkřížená alergie. Tělo si alergen pylu břízy spletlo s jablkem na základě jejich vývojové podobnosti. Přestože tedy na jablko skutečnou alergii nemáte, můžete při jeho požití cítit nepříjemné příznaky. Přečtěte si, co všechno se mezi sebou může křížit, jak vypadá orálně alergický syndrom a jak zjistit, zda zkříženou alergií trpíte.

 

Co je zkřížená alergie?

Při rozvoji alergie se v těle tvoří specifické protilátky proti určitému alergenu. Kdykoli s touto látkou přijdete znovu do kontaktu, protilátky se aktivují a dají signál imunitnímu systému, který začne bránit tělo spuštěním alergické reakce.

Zkřížená alergie se od té standardní principiálně neliší. Rozdíl je v tom, že k alergické reakci dochází při kontaktu s jiným alergenem, než vůči kterému byly protilátky původně vytvořeny. Při zkřížené alergii se protilátka vytvořená proti určitému alergenu probudí ve chvíli, kdy její nositel narazí na nějakou biologicky nebo zoologicky podobnou látku. Nejčastěji se kříží potraviny mezi sebou a pyly s potravinami. Jako příklad lze uvést pyl břízy a jablko, které k sobě mají botanicky velmi blízko a zkřížená reakce je u nich častá.

 

Jaké alergeny se mezi sebou kříží?

Takzvaných zkřížených alergenů existuje celá řada. Alergici na pyl břízy a lísky mohou mít kromě jablka reakci i při konzumaci peckovic nebo ořechů, pacienti citliví na pyl ambrosie mívají potíže s kořenovou zeleninou. Dále organismus zaměňuje například roztoče s korýši nebo jednotlivé druhy ořechů mezi sebou. Existují ale i výjimky. Přestože ke zkřížené reakci dochází většinou u vývojově podobných alergenů, křížit se mezi sebou může například i latex s ovocem. Ty si imunitní systém splete z důvodu podobné struktury molekul.

 

Projevy zkřížené alergie

Vzhledem k tomu, že je zkřížená alergie často spojená s potravinou, jejím typickým příznakem je takzvaný orálně alergický syndrom. Jak už název napovídá, většinou při něm alergika svědí na jazyku či v krku, případně může otéct hrdlo a rty. Běžné je také svědění pokožky obličeje a v uších.

Léčba orálně alergického syndromu bývá složitější, jedná se však spíš o nepříjemnost než vyloženě akutní zdravotní problém. Většinou stačí pár minut počkat a problémy samy odezní. Případně je možné sáhnout po antihistaminikách rozpustných v dutině ústní.Kromě orálně alergického syndromu se zkřížená alergie projevuje i kožními ekzémy, kýcháním a slzením. Ve zcela výjimečných případech může být pacient ohrožený anafylaktickým šokem.

 

Křížení prověří test

S problémem zkřížených alergií se potýká asi 50 % pylových alergiků. Ne každý, kdo je na něco alergický, tedy musí mít i zkříženou reakci. Pokud při požití některých potravin pociťujete příznaky orálně alergického syndromu nebo se potýkáte s jinými výše popsanými projevy, navštivte svého alergologa. Ten vám provede kožní testy na pylové alergeny, ze kterých zjistí pravděpodobnost zkřížené reakce.

Další cestou k prověření zkřížených alergií je vyšetření krve metodou ALEX. Tento test zjistí z jednoho krevního odběru reakci až na 117 alergenových extraktů a 178 molekulárních alergenů. Podstoupit ho můžete jako samoplátce například v odběrových pracovištích SYNLAB. Nákup lze provést pohodlně online na webu www.eshop-synlab.cz. Výsledky však vždy konzultujte s lékařem, jelikož je nutné dát je do souvislosti s vaší anamnézou a klinickými příznaky.To, že vám v testu vyjde možná reakce na určitý alergen, nemusí ještě znamenat, že na něj skutečně budete reagovat. Přítomnost protilátek se totiž nemusí fyzicky projevit.

 

Alergeny sami nevysazujte

Návštěvu lékaře a konzultaci výsledků testu neberte na lehkou váhu. Pokud byste na jeho základě například vysadili určité potraviny z jídelníčku, můžete si tím do budoucna zadělat na problém. V případě dlouhodobého vysazení alergenu může při pozdějším kontaktu s ním dojít zbytečně k závažné alergické reakci. Průběžné podávání alergenů v malých dávkách může naopak působit jako imunoterapie.

 

Léčba imunoterapií

Stejně jako běžné alergie, i ty zkřížené je možné zcela vyléčit imunoterapií. Jedná se o dlouhodobou léčbu, při které se alergen do těla vpravuje vakcínami. V případě zkřížené alergie vám bude při imunoterapii podáván ten alergen, proti kterému byly vytvořené původní protilátky. U reakce bříza–jablko to tedy bude pyl břízy.

Příklady zkřížených alergií

ALERGIE NA ČASNÝ JARNÍ PYL

dřeviny (bříza, líska, olše, apod.)

jablko, hruška, mrkev, petržel, celer, lískový ořech (popřípadě další zkříženě reagující ořechy), třešeň, švestka, meruňka, broskev, kiwi, koření (například anýz a pepř), brambor, sója

ALERGIE NA LETNÍ PYL

trávy a obilniny (lipnicovité)

rajče, paprika, peckové a jádrové ovoce, arašíd, pomeranč, kiwi, meloun a v případě nedostatečné tepelné úpravy také obilí (žito, pšenice, ječmen), obilná mouka, kukuřice, rýže

ALERGIE NA POZDNÍ LETNÍ PYL

byliny (pelyněk, čeleď hvězdnicovité)

kořenová zelenina, koření (kopr, libeček, majoránka, koriandr, kmín, fenykl, pepř, anýz, tymián, paprika a podobně), heřmánek, slunečnicový olej, peckové a jádrové ovoce, kiwi, mango, arašíd, stromové ořechy, luštěniny

ALERGIE NA ROZTOČE

krab, garnát, kreveta, humr, rak, mušle, ústřice, chobotnice, hlemýžď

ALERGIE NA LATEX

banán, mango, meloun, kiwi, avokádo, rajče, papája, jedlé kaštany, pohanka, celer, pepř

ALERGIE NA POZDNÍ LETNÍ PYL

byliny (ambrózie)

banán, meloun, okurka, cuketa, heřmánek, ovoce s jádry, celer, pepř

Keywords: zkřížená alergie, alergie, alergická reakce, orálně alergický syndrom, křížová reakce, alergen, testy na alergii, imunoterapie, alergenové extrakty, molekulární alergeny, alergická léčba, imunitní systém, pylová alergie, kožní ekzémy, anafylaktický šok, lékařské testy, ALEX test, léčba alergie, imunoterapie alergie

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří