Loading...
Skip to main content

Zodpovědné chování nemusí končit s karanténou

Přehled obsahu

 

Opatření zavedená v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru se rozvolňují a my už konečně můžeme začít žít tak, jak jsme byli zvyklí. Vyjít mezi lidi – na večeři, na pivo, na hrady a zámky anebo prostě jen tak na procházku. Těšíme se z toho, že z nás spadla nepřekonatelná tíha ochranných opatření. Ta nás na jednu stranu měla chránit, ale nepříjemným a dlouho nepoznaným způsobem omezila náš život.

Konec karantény ale v žádném případě neznamená, že máme vyhráno. COVID-19 totiž s koncem karantény nezmizel. On totiž pravděpodobně nezmizí nikdy, vždy tu s námi bude. A my tomu musíme přizpůsobit naše životy. Nejde přitom o nic náročného: chovat se bezpečně a zodpovědně totiž může každý z nás velmi snadno.

 

Moje rouška chrání tebe

Velmi rychle jsme se naučili, že nosit roušku není žádná hanba. Už několik měsíců je musíme nosit všichni, jak nám ukládá nařízení vlády. A vypadá to, že minimálně v uzavřených prostorech je ještě nějaký čas nosit budeme. Ale co pak, až platnost nařízení skončí? Zahodíme je, nebo uložíme do muzea jako zprávu pro budoucí generace? Roušek bychom se vzdávat neměli. Chrání totiž i při obyčejné rýmě, nebo podobných respiračních potížích. Mít zakrytá ústa a nos při rýmě by měl být nový standard.

 

Mytí rukou

Učí se to již děti v mateřské školce. Mýt si ruce (a to nejen po návštěvě toalety) je základ všeobecné hygieny. Poslední týdny nás naučily, že bychom to měli dělat mnohem častěji: vždy, když použijeme hromadnou dopravu, po návratu domů nebo v případě, že chceme do rukou vzít něco, co budeme jíst. Důležité je také správné provedení. Návody, jak si správně mýt ruce, se v březnu objevily snad všude, kde je umyvadlo. Je dobré tuto znovu nabytou dovednost nezapomínat, protože správné mytí rukou je důležitější, než se na první pohled zdá. Nutné je mýt si ruce alespoň po dobu dvaceti sekund, protože kůže je plná záhybů, kde koronavirus může ulpět. Mýdlová voda působí jako jeho spolehlivý zabiják.

 

Antibakteriální gel je kamarád

Koronakrize nás naučila nosit roušky, ale také přidala do seznamu toho, co nesmíme při odchodu z domova zapomenout další věci – především antibakteriální gel. Mějte ho vždy po ruce, stejně jako klíče, mobil a peněženku. Malá lahvička se nám do dámské kabelky nebo pánské tašky snadno vejde. A pomůže vám v nedomácím prostředí bojovat s bakteriemi zákeřně číhajícími třeba na plastových držadlech v tramvaji. Speciálně plast totiž bývá označován jako materiál, kde se tyto bakterie drží velmi dlouho.

 

Kašleš? Zůstaň doma

Kdekdo z nás už někdy přechodil drobné nachlazení. Komu by se s každým zakašláním chtělo k lékaři? Když už nás ale trápí kašel a chceme se léčit sami, zůstaňme doma. Pro tyto účely hodně zaměstnavatelů nabízí tzv. sick days – zdravotní volna. Kašel je totiž nejčastější způsob, jak se kapénkové infekce (mezi které SARS-CoV-2 patří) přenášejí. Když už musíte na veřejnosti zakašlat, nekašlete do dlaně, ale do lokte. Ale pokud jste trochu nachlazeni, opravdu raději zůstaňte doma. Dva – tři dny v posteli na vyléčení obvykle stačí.

 

S prevencí nejdál dojdeš

Co nás měla krize naučit? Chovat se bezpečně a především zodpovědně. Nikdo vám nezaručí, že ani při sebepřísnějším dodržování všeho výše uvedeného budete navždy zdraví. Výrazně to ale omezí šíření bacilů a nemocí. A to se netýká jen koronaviru. Stejně tak je důležité vrátit se k preventivním prohlídkám, které jsou zásadní pro včasné odhalení skrytých problémů. Na ty bychom měli chodit pravidelně. A pokud se vám nechce k lékaři, nebo váš lékař zatím neordinuje, můžete využít jeden z našich samoplátcovských balíčků. Zažádat o ně můžete bez objednání a bez čekání v našich odběrových pracovištích.

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří