Loading...
Skip to main content

Petržel a petrželová nať pomohou mimo jiné při problémech s močovým měchýřem

Přehled obsahu

Zelenina a zároveň koření. Zdraví prospěšné jsou jak kořen, tak i zelená nať. Obsah blahodárných látek je ale v syrové nati vyšší než v tepelně zpracovaném kořeni. Protože listové petrželi se dobře daří i doma v květináči, můžete mít čerstvou nať neustále k dispozici. Organismu dodá vitamin C, provitamin A, železo, draslík, hořčík a je vydatným zdrojem kyseliny listové. 

 

Zelenina a zároveň koření. Zdraví prospěšné jsou jak kořen, tak i zelená nať. Obsah blahodárných látek je ale v syrové nati vyšší než v tepelně zpracovaném kořeni.

Protože listové petrželi se dobře daří i doma v květináči, můžete mít čerstvou nať neustále k dispozici. Organismu dodá vitamin C, provitamin A, železo, draslík, hořčík a je vydatným zdrojem kyseliny listové. I když je petržel pro lidské zdraví extrémně přínosná, nastávající maminky by se jí raději měly vyhnout. Látky v ní obsažené totiž mohou mimo jiné vyvolat stahy děložního svalstva, a tím také předčasný porod.

Všem ostatním ale petržel může jen prospět. Jak? Jedním z přínosů je například její detoxikační účinek. Petržel i petrželová nať působí močopudně, a tím pomáhají z těla odstraňovat škodliviny. Navíc tím, že zvyšují vylučování sodíku a vody, zlepšují krevní oběh, pomáhají omezovat otoky a slouží jako prevence celulitidy.

Nálev ze sušených listů petržele bývá často součástí různých bylinných čajových směsí, které se užívají při potížích s močovým ústrojím. Pokud tedy často trpíte zánětem močového měchýře, vyplatí se vám určitě obohatit jídelníček právě kořenem a hlavně natí petržele.

Kvůli maximálnímu zachování vitaminů a minerálních látek byste petrželovou nať neměli při dochucování pokrmů tepelně upravovat. Do jídla ji proto přidejte až na samém konci jeho přípravy. Nasekaná se hodí například do zeleninových polévek, do salátů, na brambory a také na rybí maso.

Kořen poslouží jako základ do polévek, ale nakrájený ho také můžete spolu s mrkví zakápnout olivovým olejem, nechat chvíli péct v troubě a připravit si tak zdravou pochoutku.

Komentáře a odpovědi

Klikněte zde pro přihlášení a přidání komentáře.
Buďte první, kdo se vyjádří