Diabetiků na celém světě výrazně přibývá. V České republice se aktuálně léčí přibližně 900 tisíc diabetiků, 90 % všech diagnostikovaných pacientů s cukrovkou má diabetes 2. typu.[1]Lidí s tímto onemocněním každoročně přibývá, a to i v mladším věku. Vyhnout se zdravotním problémům lze dostatečnou prevencí. Zkuste proto začít změnou životního stylu – zdravější variantou jídel, více pohybu a méně stresu.
Civilizační onemocnění se úzce pojí s moderním životním stylem – nezdravým stravováním, nedostatečnou fyzickou aktivitou, stresem a dalšími faktory. Mezi tato onemocnění patří také diabetes 2. typu.
Diabetes mellitus 2. typu neboli cukrovka 2. typu je chronické metabolické onemocnění, které je komplexní poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin. Onemocnění ovlivňuje způsob, jakým tělo zpracovává cukr (glukózu). Prvním stádiem je takzvaná inzulinová rezistence, kdy buňky nedokáží dostatečně zpracovávat glukózu i při dostatečné tvorbě inzulínu. Jeho hladina může být v této fázi dokonce zvýšená. Postupně dochází k vyčerpání buněk slinivky břišní, která inzulín produkuje a jeho hladina se v krvi postupně snižuje. Inzulín produkuje slinivka břišní a je to hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. Cukrovka 2. typu se vždy vyvíjí postupně a může být způsobena kombinací genetických faktorů a životního stylu, jako jsou výše zmíněné faktory a s tím spojená nadváha a obezita. Mezi projevy onemocnění patří časté močení, žízeň, hlad, únava a ztráta hmotnosti. Velmi často se však příznaky neobjeví vůbec a cukrovka se zjistí až při náhodném nebo cíleném preventivním vyšetření.
Preventivní kroky pro zdravější tělo
Samotnému diabetu 2. typu předchází prediabetes, často bezpříznakové období, které při včasném zachycení lze rozvoj onemocnění oddálit či dokonce zastavit. Vhodnou prevencí a zároveň léčbou již objeveného prediabetu je tedy radikální a celoživotní změna životního stylu. Především pro lidi s nadváhou či obezitou je taktéž doporučované si nechat pravidelně testovat hladiny cukru v krvi. Jeho i občasně lehce zvýšené hodnoty mohou být varovným ukazatelem možného rizika vzniku diabetu.
Strava hraje klíčovou roli mimo jiné v rozvoji diabetu 2. typu. Zdravá strava totiž může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit citlivost na inzulín a snížit riziko vzniku komplikací spojených s diabetem 2. typu. Je ale důležité jakékoliv změny v jídelníčku konzultovat s lékařem nebo nutričním terapeutem, aby se zajistilo, že je nastavená dieta vhodná pro jednotlivého pacienta s diabetem 2. typu a odpovídá jeho zdravotnímu stavu a léčebným potřebám.
Zásady zdravého jídelníčku pro diabetiky 2. typu
Důležité je omezit příjem jednoduchých sacharidů (cukrů) s vysokým glykemickým indexem. Těmi jsou například cukr, med, mléčné výrobky, ovoce a ovocné šťávy. Namísto toho je potřeba se zaměřit na celozrnné produkty, zeleninu a ovoce s nižším glykemickým indexem (složené sacharidy). Dále snížit příjem nasycených tuků (např. v uzeninách, másle, sádle, tučných mléčných výrobcích, tučném mase, v kokosovém a palmovém oleji) a trans tuků (např. Fast-food, sušenky, polotovary, bramborové lupínky, margaríny). Namísto toho je vhodné se zaměřit na zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené tuky, které jsou obsaženy v rybách, olivovém oleji, ořeších a semínkách. Žádoucí je také zvýšit konzumaci potravin s vyšším obsahem bílkovin, jako jsou luštěniny, ryby, kuřecí maso a tofu. Upravit by se měla také velikost porcí a snížit celkový příjem kalorií kvůli redukci hmotnosti, pokud je to nutné. A v neposlední řadě je nezbytné zajistit dostatečný a pravidelný pitný režim a omezit konzumaci alkoholu a sladkých nápojů.
Jak by tedy měla vypadat jednotlivá jídla a jak je efektivně a správně poskládat? Ve spolupráci s Chytrým jídelníčkem jsme si pro vás připravili tipy na recepty, které jsou nejen chutné, ale i zdravé a velmi snadné na přípravu.
Fazolové brownie
Co budete potřebovat?
2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu
2 odměrky čokoládového proteinu
4 vejce
1 kypřící prášek
3-4 lžíce holandského kakaa
3 lžíce chia semínek nabobtnaných ve vodě
Sladidlo (stévie nebo čekankový sirup)
Postup přípravy:
Fazole rozmixujeme najemno, přidáme kakao, protein, vejce, chia semínka, kypřící prášek a vše rozmixujeme nebo smícháme, aby nám vzniklo jemné těsto. Dosladíme dle potřeby sladidlem, vlijeme na plech vystlaný pečícím papírem a dáme péct na 190 stupňů po dobu zhruba 30 minut (průběžně raději hlídáme). Podáváme ozdobené čokoládovým pudinkem nebo jen tak.
Mexická quesadilla s quacamole
Co budete potřebovat?
2 ks celozrnné tortilly
200 g (1/2 plechovky) červených fazolí v nálevu
150 g kukuřice
150 g strouhaného sýru dle chuti a preferencí (může být méně tučný, ale i cheddar)
300 g rajčat
200 g mix salátů
1 ks okurky
1 ks avokáda
1 ks cibule
Oregano
Sůl a pepř
1 lžíce olivového oleje
1 citron
100 g bílého jogurtu
Postup přípravy:
Fazole propláchneme několikrát od nálevu a smícháme v misce s kukuřicí a rajčaty nakrájenými nadrobno. Okořeníme dle chuti oreganem, trochou soli a pepřem. Tortilly naplníme směsí rajčat, fazolí a kukuřice a zasypeme strouhaným sýrem. Dáme zapéct na pánev nebo do toustovače (je to rychlejší a jednodušší) na 3-4 minuty. Avokádo si rozmačkáme vidličkou, cibuli si nakrájíme nadrobno a stejně tak jedno rajče. Smícháme avokádo s nakrájenou cibulí, rajčetem a dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Hotové quesadillas podáváme s avokádovou směsí (guacamole), bílým jogurtem a míchaným salátkem (smícháme mix salátů, nakrájenou okurku a rajčata a zakápneme trochou olivového oleje a citrónovou šťávou).
Cuketové placičky se sýrem a kukuřicí
Co budete potřebovat?
500 g cukety (cca 2 středně velké)
2-3 vajíčka
50 g žitné mouky
150 g kukuřice
1 ks červené cibule
15 g slunečnicových semínek
150 g sýru (eidam, ementál, mozzarella nebo jakýkoliv jiný dle libosti)
Postup přípravy:
Cuketu nastrouháme najemno do větší mísy, osolíme, necháme chvíli odpočinout a poté přes sítko vymačkáme přebytečnou vodu. Nakrájíme si cibulku najemno a sýr na kostičky. Do vymačkané cukety vmícháme žitnou celozrnnou mouku, vejce, kukuřici, semínka, cibulku a nakrájený sýr, aby nám vzniklo jemné těsto. Poté z něj vytvoříme větší placky, které dáváme na pečící papír, pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 15-20 minut a podáváme se salátkem. Placky můžeme i opéct na pánvi na trošce řepkového oleje, čímž získají ještě lepší chuť.
[1] https://www.nzip.cz/clanek/445-cukrovka-2-typu-co-to-je-a-jak-se-leci